درحال بارگذاری...

عنصر فسفر چه نقشی در گیاهان دارد؟

دسته بندی: بلاگ پروازیاران سیرنگ

عنصر فسفر چه نقشی در گیاهان دارد؟


عنصر فسفر چه نقشی در گیاهان دارد؟

به عنوان یکی از سه عنصر اساسی برای رشد گیاهان، فسفر به عنوان عنصر دوم در عناصر سه گانه ( معروف به NPK ) ذکر شده است. عنصر فسفر در گیاهان به جذب عناصر مغذی دیگر کمک می کند. بنا به دلایل مختلفی از جمله شستشوی باران، خاک از فسفر تخلیه می شود. بنابراین، کشاورزی مدرن به استفاده از کودهای فسفر وابسته است. در ادامه به اهمیت عنصر فسفر در گیاهان و منابع تامین آن میپردازیم.


دسترسی فسفر در خاک

حرکت فسفر در خاک بسیار کند است. بنابراین، ریشه ها می توانند فسفر را فقط از محیط بسیار نزدیک خود جذب کنند و ما بقی در لا به لای خاک باقی می ماند. از طرفی یکی از مشکلات مهم گیاه در جذب فسفر محلول این است که به سرعت با ترکیبات رس، آهن و آلومینیوم موجود در خاک واکنش نشان می دهد و از دسترس خارج می شود.

عوامل موثر در جذب فسفر در خاک

PH خاک

حداکثر میزان فسفر قابل دسترس در محدوده pH 7-6 رخ می دهد. هنگامی که pH خاک ها بین 5/5 تا 8/4 باشد، فسفر با آلومینیوم موجود در خاک واکنش بیشتری نشان می دهد و به فسفات آلومینیومی که برای گیاه قابل جذب نیست، تبدیل می شود. وجود آهک در سطح خاک میتواند در قابل دسترس کردن فسفر برای گیاه کمک کند.

تعادل بین عناصر غذایی

منابع کافی از دیگر عناصر غذایی در افزایش جذب فسفر توسط گیاه موثر است. استفاده از کود های آمونیوم و ازت با فسفر باعث افزایش جذب فسفر در مقایسه با استفاده از کود فسفر به تنهایی یا استفاده از کودهای ازت و فسفر به طور جداگانه می شود. مصرف گوگرد اغلب در جذب فسفر کودهای کلسیم فسفات در خاک های خنثی کاربرد بسیاری دارد.

وجود مواد آلی

خاک هایی که دارای مواد آلی هستند، مقدار زیادی فسفر آلی را نیز در دسترس گیاه قرار می دهند. علاوه بر این، مواد آلی مانند کلات ها عمل کرده و آهن را جذب می کند تا از تشکیل رسوب فسفات آهن در داخل خاک جلوگیری کند. ترکیات آلی مانند انواع کودها، بقایای گیاهی و کود های سبز نه تنها در تامین فسفر آلی نقش دارند، بلکه با تغییر اسیدیته خاک، مقدار فسفر معدنی قابل دسترس گیاه را افزایش می دهد.

بافت خاک

ذرات بافت خاک تمایل دارند که فسفر را در بین ذرات خود نگهدارند. در نتیجه، خاک های ریز بافت مانند خاک های لومی¬_رسی دارای ظرفیت نگهداری بیشتری نسبت به خاک های شنی و درشت هستند.

زمان مصرف

تثبیت فسفر در خاک زمانی اتفاق می افتد که تماس بین فسفر محلول و ذرات خاک افزایش یابد. در نتیجه، برای استفاده ی کارآمد تر ازکود های فسفر دار باید آن ها را کمی قبل تر از کاشت محصول به خاک اضافه کنید.


نسیم نصیری، تاریخ انتشار : ۱۴۰۲/۰۲/۱۸


سم پاشی ریز مغذی پهپاد کشاورزی سیرنگ پهپباد سیرنگ

این مطالب را هم بخوانید!

کنترل و محدودسازی بیماری سفیدک...

درمان‌های خانگی و مواد ارگانیکی که اثر مثبت آنان در کنترل و محدودسازی بیماری سفیدک پودری اثبات شده است ...

ادامه مطلب »

خسارت آفت سن گندم

این مطلب توسط پروازیاران سیرنگ منتشر شده است

ادامه مطلب »

ابتکارات نوین در کشاورزی هوشمن...

آیا می‌دانید اتوماسیون دما، رطوبت و نور در گلخانه‌ها باعث بهبود شرایط رشد محصولات می‌شود؟ می دانستید هوش مصنوعی و یادگیری ماشین، در اجرای الگوریتم‌های هوش مصنوعی برای پیش‌بینی نیازهای محصولات، مدیریت بهینه آبیاری و کنترل بیماری‌ها استفاده می شود؟

ادامه مطلب »

در سراسر ایران با کاربران حرفه‌ای

عملیات کارشناسان سیرنگ

استان مازندران
استان گلستان
استان آذربایجان

+98 21 4417 9162

مدیر فروش داخلی 107

+98 21 4417 9168

کارشناس فروش 1 - داخلی 101

+98 21 4417 9112

کارشناس فروش 2 - داخلی 102

+98 21 4417 9218

کارشناس فروش 3 - داخلی 103

+98 21 4417 9234

مدیر ترویج - داخلی 108

+98 21 4417 9228

خدمات پس از فروش - داخلی 116